Hypotheek doorhalen bij kadaster

Als u de hypotheek volledig heeft afgelost bij uw hypotheekverstrekker, kunt u de hypotheek laten uitschrijven (royeren/doorhalen) bij het Kadaster. U bent hiertoe niet verplicht, tenzij u de hypotheek oversluit naar een andere hypotheekverstrekker. In dat geval moet de bestaande hypotheek direct worden doorgehaald.

Ondernemingsrecht

Als u hypotheek volledig heeft afgelost bij uw hypotheekverstrekker, is het goed mogelijk dat de hypotheekverstrekker u een brief stuurt en u vraagt of u de hypotheek ook laat uitschrijven (royeren/doorhalen) bij het Kadaster. Formeel hoeft dat op dat moment niet. In sommige gevallen kan het zelfs verstandig zijn om de hypotheek nog niet te royeren. Bijvoorbeeld als het mogelijk is dat u later weer geld wilt lenen bij dezelfde hypotheekverstrekker. Dan kunt u namelijk de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster vaak nog benutten en hoef u ons kantoor niet te bezoeken voor een nieuwe hypotheekakte met bijbehorende kosten.

Bij verkoop van uw woning moet de hypotheek wel geroyeerd worden. Dit verzorgen wij voor de verkoper. Wij controleren bij de overdracht of de hypotheek is afgelost (recherche) en schrijven de zogenaamde royementsakte in bij Kadaster, waarmee de inschrijving van de hypotheek vervalt.

Heeft u uw hypotheek wellicht al eerder afgelost? Dan hebt u op dat moment nog de mogelijkheid om zelf uw notaris te kiezen voor het royeren van uw hypotheek. Wij kunnen u hier uiteraard goed bij helpen. Als u wacht tot het moment van eigendomsoverdracht (levering) aan de nieuwe eigenaar, dan zal de notaris die de koper heeft gekozen voor het royeren zorgen.